14 Ocak 2013 Pazartesi

ALTUĞ, 2 GÜN SONRA 3 YAŞINDA!!!








Çocuğunuz üç yaşına girdiğinde harikulade bir şey olur. O sizin her zaman hayal ettiğiniz bir evlat haline gelir. Çünkü bedeni daha işbirlikçi ve muktedirdir, güven verir ve genellikle kendini daha rahat hisseder. Ara sıra bazı aksilikleri olabilir, fakat çoğunlukla üç yaşındaki çocuğunuz arkadaş canlısı, konuşkan ve tamamen yardım severdir. Her şeyi görmek ve yapmak isterler.
DİL YETENEKLERİ
Çocuğunuz, üç yaşında, en azından 300 kelime konuşma haznesine sahiptir. Kazandığı kelimelerle 6 kelimelik cümleler kurabilir. Bazı üç yaşındakiler, bir fiilden daha fazlasını kapsayan cümleler kullanacaklardır. “Ben süt isterim” yerine, “Ben senin içtiğin sütü isterim” cümlesini duyabilirsiniz. Zamirleri kullanmaya devam edecektir. "Fakat" “ben” “bana” “benimki” “sen” gibi kavramları hala karıştırırsa şaşırmayın. Bu dönemin sonuna doğru, çocuğunuzun konuşması yabancılar tarafından anlaşılacak kadar nettir. Fakat, tam doğru telaffuzlar beklemeyin.
Gerçekten Altuğ daolann gelişme süper. Özellikle son bir haftadaır çenesi bir açıldı. Sürekli konuşuyor. kelimeleir söylerken sıkınmtısı da yok. Kocaman yerine komacan, yapalım yerine yapalı gibi şeyleri saymazsak net konuşuyor.:))
SOSYAL YETENEKLER
Çocuğunuz, akranlarıyla daha direkt olarak iletişim kurmaya başlar. Oyunları genellikle grup fantezileri şeklini alır. İmgelerini ve ev aletlerini destek olarak kullanarak daha ayrıntılı sahneler sergilemeye başlar.Üç yaşında, önceki yılda olduğundan daha az bencildir. Başkalarının duygularını anlama ve kendini onların yerine koyma yeteneği geliştikçe, daha işbirliği gerektiren oyunlara iştirak ettiğini göreceksiniz. Küçük gruplarda, oyuncaklarını paylaşması ve sırasını beklemesi umulur. Ama bu yılın ilk yarısında, hala onu bu tarz grup çalışmalarına teşvik etmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Oyun arkadaşları arasında çekişme olduğunda, çocuğunuz bazen -fakat her zaman değil- yetişkinlerin müdahalesi olmadan bir çözüm bulabilir.Çocuğunuz kendi cinsel kimliğini tanımaya başlayabilir. Evcilik oynarken, örneğin kız çocukları anne rolüne, erkek çocukları baba rolüne girmeye meylederler. Gelişen cinsel farkındalığa rağmen, kız ve erkek çocukları bu yaşta da birlikte oyun oynayabilirler.
Biraz daha paylaşımcı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle anaokula başladıktan sonra arkadaş kavramını çok iyi biliyor. Sevdikleri ve sevmedikleri belli. Öğretmenin bir ototrite olduğunu, okulda kurallar olduğunu farkında. cinsel kimliğini karkında ama sanırım tam net değil:))
DUYGUSAL GELİŞİM
Şimdiye kadar çocuğunuzun ayrılma kaygısı muhtemelen azalmıştır. Fakat, okul öncesi bir kuruma ilk gittiğinde, gözyaşlarının görülmeyeceği anlamına gelmez. Yeni bir ortama ayak uydururken, korkuyla tepki vermek yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de normaldir.
Çocuğunuzun canlı fantezi hayatı onu, bir çok yeni ve alışılmamış hedefe taşır. Bu aynı zamanda onun geniş çeşitlilikteki duyguları kabul etmesine yardımcı olacaktır; sevgi ve bağlılıktan öfke, hayal kırıklığı, isyan ve korkuya geçebilir.
Görünmeyen oyun arkadaşları icat edebilir. Bu birliktelik, özel biriyle ya da günden güne değişiklik gösteren hayali hayvan arkadaşlarla olabilir. Gerçek yaşamla bağlantı kurarak oyun oynamada, arkadaşlıkları, en çok sevdiği doldurulmuş bir hayvan ya da oyuncak bir bebekle oynayarak, ilerlemeye devam eder. Hayali arkadaşlar çocuğun farklı aktiviteler, davranışlar, duygular ve diyaloglar deneyimlemesine yardımcı olur.
Okul öncesi çocuğunuz gerçek yaşam ile hayali oyun arasında devamlı gidip gelir. Bazı günler, ona “Efendim” diye hitap edilmesinde ısrar edebilir. Diğer günler onu ismiyle çağırmanızı tercih edebilir.
 Hayal ile gerçek arasındaki ayrımı yapmadaki yetersizlik, yeni bir takım korkuların çıkmasına yol açabilir. Çocuğunuzun, medyayla iletişimini yakından takip edin.
Okul hayatına alıştı. Alışma dönemimiz kısa sürdü. Fakat hastalandıkça annane de kaldığı günlerin ardında okula gitmek istemediği sancılı anlar yaşadık. Özeelelikle bana daha fazla kapris yapan oğlum okul kapısına geldiğinde babasıyla giderken ağlamayı kesip, okula gidiyor. Ama hasta olmadığı dönemde okulla ilgili bir sıkıntımız yok. Okulda şarkı söylediklerinde, yada öğretmenlerinin dediklerini yaptıklarında yıldız alıyorlar.Altuğ bir gün yıldız almadığını söyledi. Üstünde pek durmadım. Tekrar tekrar sorduğumda sınıfta şarkı söylemediğini öğrendim. Altuğ bilmediğinden dolayı şarkı söylemedi, ama  bunu ifade edemediği için de üzülmüş. Evde birazcık çalışarak Ali Babanın Çiftliği şarkısını öğrendi. Bir daha ki müzik dersinde şarkısını söyleyerek yıldızını aldı. O yıldızlar o kadar önemli ki onun için.  Şimdi bu gibi sıkıntılarını hemen takip edip, eksikliklerini tamamlamaya çalışıyorum..
Şu sıaralarda winnie'si var küçük bir tane. Evde arkadaşı ilan etti. Onu uyutuyor, yemek yediriyor, kendisi emzik kullanıt-rken ona da emzik veriyor. ÇOk komik haldeyiz:))
FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER
Bazı okul öncesi çocuklar, kilodan çok boya giderler, bu onların zayıf ve uzun boylu görünmesine sebep olur. Fakat, yavaş yavaş kas gelişimi arttıkça çocuğunuzun kalıbı dolacaktır. Gelecek yıl boyunca, üç yaş çocuğu ortalama 8,5 cm uzar ve 2,5 kilo alır.
Kafatası uzunluğu da artacaktır, fakat yavaşça. Bu arada alt çene daha belirgin olarak gelişirken, üst çene geçici dişleri yerleştirecek şekilde genişlemeye başlayacaktır.
Koşma, zıplama, yürüme ve hızlı bir şekilde tırmanmalar, şimdi ikinci doğası olacaktır. Ayak parmağının ucunda ya da bir ayağının üzerinde dengede durmak gibi diğer fiziksel başarılar hala bir çocuğun tam konsantrasyonunu gerektirir.
Parmak ve el hareketleri de daha net olacaktır. Renkli bir kalemi daha bir yetişkin gibi kavramaya başlayacak-- baş parmak bir tarafta, diğer parmaklar diğer tarafta. Dört yaşa doğru, muhtemelen bir kare ya da daire çizebilecektir, iki ya da dört vücut parçası olan bir insan çizebilecek ve nerdeyse hemen hemen doğru bir şekilde makası kontrol edebilecektir.
Gerçekten son günlerde fiziksel olarak değişiklikler Altuğ Da da görülüyor. Bebeklikten çocukluğa terfi ettiğini görebiliyoruz, babasıyla..
Kalem tutuyor Altuğ.. Kırmızı , mavi, pembe, yeşi,l, sarı renklerini biliyor.10 A kadar neredeyse sayıyor. Benim bildiğim şarkı biliyor: Ama annaensine 2 farklı şarkı da söylemiş..Daire ve düz çizgi, birazcık da kalp yapabiliyor. Boyama kitaplarından hoşlanmıyor. Sınırların içini boyamaktansa kafasına göre takıolmayı seviyor.
ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKEN ZORLUKLAR
Kabaca 20 okul öncesi çocuktan birinde, kekemelik ortaya çıkar. Erkek çocuklar, kız çocuklarından daha hassastırlar. Bu durumun ortaya çıkması, kaygılı, yorgun, hasta ya da aşırı heyecanlı olduğu zamanlardadır. Ebeveyn olarak en iyi yaklaşım, sorunu önemsememektir.
O konuşurken dinleyin, fakat hatalarını belirtmeyin. Bu esnada, ona, kendinizin ve ev halkının konuşmalarını yavaşlatarak yardımcı olabilirsiniz. Eğer problem ciddiyse, çocuk doktorunuz konuşma terapisini tavsiye edebilir.
Altuğ Da bu tip bir sorun yok.. İnşallah da olmaz ..Ama dikkatli olacağım, gerekirse hemen müdahale etmek için.
Üç yaşındaki çocuğunuz, hala kızgınlık ve saldırganlığını kontrol etmeyi öğrenmektedir. Ebeveynleri tepki verecekleri noktaya kadar test etmek, davranışlarından hangilerinin kabul edilemez olduğunu öğrenmenin bir yoludur. Sonuç olarak, o önceki yıllara benzer şekilde sinir nöbetleri geçirmeye devam edebilir. Eğer bu tarz davranışları ödüllendirmemek konusunda tutarlıysanız, bu nöbetlerin çaba göstermeye değecek önemde olmadığı sonucunu çıkarabilirler.
Evet; bu aralarda kızgın olduğunda verdiği tepkiyi ilk gördüğümde gerçekten şaşırdım. O ne kadar sinirliyse ben o an  olabildiğince sakin davranıp, konuşarak şimdilik üstesinden geliyoruz. 
Birçok aile, üç yaş dolaylarındaki çocuklarına mesafe koymayı tercih ederler. Eğer evin içinde yeni bir bebek varsa, üç yaşındaki çocuğunuz bu fikre alışmak için biraz zamana ihtiyaç duyacaktır. Adapte oluncaya kadar, bazı davranışsal bozukluklar bekleyebilirsiniz, bunlar önceki dönemlere geri dönme (özellikle tuvalet eğitimi alanında), gücenme, uykusunda yürüme, artmış huysuzluk nöbetleri ve genel bir olumsuzluktur. Bu problemleri onunla yeteri kadar baş başa zaman geçirerek ve onun kıskançlık duygularını ifade etmesine müsaade ederek azaltabilirsiniz. Eğer onu yeni doğan bebeğin bakımıyla ilgilenmeye cesaretlendirirseniz, yerinden edilmişlik duygusunu da daha az hissedebilir.
NASIL YARDIM EDİLİR ?
Okul öncesi, çocuklara yapıştırma, kesme ve sayma gibi yeni yeteneklerin ortaya çıkma fırsatını vermekle birlikte, temel amacı sosyalleşmedir. Bir çok ebeveyn bunu çocuğun akademik durumunun başlangıcı gibi sayarak bu durumda onları daha fazla zorlamaya iterler. Üç yaşındaki çocuğunuzun en iyi öğrenme yolu oyun, gözlem ve konuşma iledir. İleriki yıllara ait öğrenme materyallerinden uzak tutun. Çocuğunuz, eğitimle ilgili alanlara zorlanırsa, ilerde okula karşı bir kaçınma yaşayabilir.
Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, düzenli bir iş planına ihtiyaç duyabilirler. Çocuğunuz ne zaman oyun oynayabileceğini, ne zaman yemek yiyebileceğini ve ne zaman yatağa girmesi gerektiğini bilirse, daha rahat davranabilir. Yeni bir maceraya başlamadan önce, bu ister okulun ilk günü olsun ya da yeni bir arkadaşının evinde oyun için toplanma olsun, ona zamanından önce ne beklemesi gerektiğini belirtin. Bu yaklaşım, yeni durumları daha az göz korkutucu hale getirir.
Bu düzen durumu bebeklikten beri devamlı söylediğim ve dikkat etmeye çalıştığım bir durum. Gerçekten ne yapacağını bilmek Altuğ'yu rahatlatıyor.Büyüdükçe biraz daha zor geldi bana bu durum.. Karşısında kararlı ve net olduğunuzda kolay da ben bu konuda sorunluyum sanırım. Ama babamız bu konuda çok başarılı!
Üç yaşındaki okul öncesi çocuğunuz bağımsızlığından gurur duyar. Kendi başına kararlar vermek isteyecektir. Söylediklerini işitin ve fikirlerine değer verdiğinizi gösterin. Mümkün oldukça ona seçimde bulunması için izin verin. Yanlış kararlarda bulunmasını, alternatifleri daraltarak engelleyebilirsiniz. Diğer bir deyişle menüdeki her maddeyi ona okumayın. Bunun yerine, kızarmış peynir mi yoksa tavuk parçaları mı tercih edeceğini sorun.
Altuğ da diğer çocuklar gibi yapacakları davranış veya hareket konusunda kendisi karar vermeyi çok seviyor. Ben de iki tercih hakkı verip, kendinin karar vermesine çalışıyorum. Böyle olunca Altuğ'unun kendisiyle gurur duymasından çok ama çok mutlu oluyorum..




Hiç yorum yok: