16 Mayıs 2011 Pazartesi

ALTUĞ ARTIK 16 AYLIK:)))

16 aylık bebek dünyayı tanımaya devam ettikçe yeni korkular geliştirebilir. ”Birden banyo yapmayı sevmemeye başladı”, ”Birden uyku onun için zor olmaya başladı” diyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin. ”Minik beyin” büyüyor ve artık her şeyi anlamaya başlıyor.


Korkular :

Aslında çocuklarda hiçbir şey ‘’birden’’ ve ‘’sebepsiz’’ olmuyor. Onun gittikçe büyüyen ama bize göre halen küçük dünyasında her şeyin bir nedeni var. Banyodan korkuyordur;çünkü belki de son banyonuzda ayağı kaydı ve bu onu çok korkuttu. Banyo ve korkuyu aynı kategoriye koyarsa ,bebek banyodan kaçmak isteyecektir. Bu durumlarda banyoyu onun için güvenilir yaptığınızı ona söyleyin daha da önemlisi gösterin. Küvete birlikte girip onun güvenini kazanabilirsiniz. Bu yaşlardaki bebeklerin çok küçük su miktarlarında dahi boğulabildikleri raporlanmıştır.Lütfen dikkatli olun.

Onun hatırlama yetisi geliştikçe yeni korkular kapıda olacaktır. Aynı şekilde çocuğunuz ”doktor amca/teyze” yi görünce de çığlıklar atmaya başlayabilir. Bir ay önce yapılan aşı ile doktoru aynı kategoriye koymak onun için hiç de zor olmayacaktır. Tepkisine hazırlıklı olun ve onu anlamaya çalışın.

Altuğ'unun da banyo korkusu geçenlerde birden gelişti. Yüzüne birden su gelince birden aağlamaya başlamış, duştan korkamaya başlamıştı. Sonra sonra duşun ne kadar eğlenceli olduğunu anlayınca da vazgeçilmezi oldu. Bu sefer de banyodan çıkamıyor.

Hayır, Hayır :
16 aylık bebek büyüdükçe ”hayır” onun için bir oyun haline gelebilir. Bu sizin için kötü olacaktır.’’Hayır’’aynı zamanda onun bağımsızlık yolunda attığı minik adımların yansımasıdır. Dolayısıyla 2 yaş sendromuna hazırlık yapmaktayken onun dirençleriyle karşılaşmaya kendinizi hazırlamalısınız. Mümkün olduğunca onunla savaşacağınız alanlara girmeyin! Çünkü çok inatçı olmaları ve sizi bunaltmaları onlar için çok kolay olabilir. Onun yerine yapmasını istemediğiniz bir hareket içindeyse, onun dikkatini dağıtmak en kolay çözüm olacaktır. Bu yaştaki bir bebeğin Cezayı anlaması da son derece zordur.

Gerçekten bu ay Altuğ da fena bir inatlaşma var:)) Öyle böyle değil.. Herşeye değil. Ama istediği birşey olmayınca ortalığı yıkıyor bizim küçük adam...Ben de Altan da onunla inartlaşmaktansa , ortamı değiştirmeye , dikkatini dağıtmaya çalışıyoruz. çok kararlıysa bu bazen etkili olmasa da atlatıyoruz ...
Küçükler ama hereşeye yetiyorlar vallahi:)))

Hastalıklar :

16 aylık ve civarı birbebek sahibi anne babanın planlanmamış doktor ziyaretleri artabilir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı gibi bazı çocuk hastalıkları gündeminizi doldurabilir. Çocuğun bağışıklık sistemi tam olarak oturmadığı için bebeklerimiz bu yaşlarda daha rahat hasta olabilmekteler. Salgın durumlarında çocuğunuzu hem hasta bireylerden uzak tutmalısınız hem de onun vitamin- mineral dengesini kontrol etmelisiniz. Bunu en kolay şekilde meyve ve sebze tüketimini arttırarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sözlü olarak ifade edemiyorsa da ,huzursuz olan ve elini kulağına götüren bir 16 aylık çocuğun orta kulak iltihabı yaşayacağını düşünmelisiniz. Hastalık durumlarında:

1-Hastalıkla savaşmanın ilk yolu onu engellemektir. Koruyucu sağlık önlemlerine dikkat ediyor musunuz?
2-Hasta bebeğiniz için başvurduğunuz ilk kaynak ilaçlar olmamalı. Önce doktorunuzla görüşün.Her sorunda mutlaka ona gitmek zorunda değilsiniz. Ama artık doktorunuz sizi ve bebeğinizi tanıyor ona bir telefon açabilirsiniz.
3-Sık Antibiyotik kullanmanız durumunda bebek antibiyotiklere karşı savunma geliştirerek bu ilacı etkisizleştirebilir. Bebeğiniz hastalıkla savaşırken, siz sabırlı olun. Ona göstereceğiniz ilgi çok önemli olacaktır. Kelimenin tam anlamıyla Zaman her şeyin ilacıdır. Sık Antibiyotikle kısa vadede kazanırsınız ama uzun vadede kaybedersiniz.
4-Aşı takvimini iyi takip edin. Atlama yapmayın. Ülkemiz aşı takibi konusunda uluslar arası standartlara uyacak kadar gelişmiş durumda. Bu avantajı çocuklarınızın sağlığı için kullanın.
5-Çok sık doktor değişikliği yapmayın ;ama doktorunuzla iletişiminizin güçlü olmasını sağlayın. Sizi anlamadığını düşünüyorsanız, yeni bir doktor arayışına girebileceğinizi unutmayın.


Yürüme :

Alışveriş Merkezlerinde yeni yürümeye başlamış bir bebeği izlemek herkese keyif verir.16 aylık adam artık yürüme konusunda tecrübelenmiş olabilir. Ellerini açarak denge sağlamaya devam ediyor olabilir. Her adım attığında minicik yüzünde gülücükler oluşur. Kendince hızlı hızlı koşmaya çalışır ve döner sık sık arkasına bakar.’’Evet yapıyorum, başarıyorum, bak aynı annem gibi yapıyorum’’ der gibi düşünceleri halen gelişmeye devam eden mucize ürünü beynindedir.

Etrafına bakarak onay istemesine bayılıyorum, Altuğ'nun..

Bilgi Hapı:


16 Aylık Bebeğinizle yemek masasında savaşmak çok kötü bir durumdur. Bu durumdan kaçınmaya çalışın. Eğer yemiyorsa,onu kesinlikle zorlamayın. Belki önüne koyacağınız derin bir tabakta, kaşığını kendisi kullanarak yemek istiyordur. Ona bu fırsatı verin. Bir şeyleri başarıyor olmak onun hoşuna gider. Yemeğini bile kendisinin yiyor olması onu çok mutlu eder. Etraf biraz batsa da mutlu olursunuz. Biliyoruz…Söylemesi kolay yapması zor!!

Yemek olayında kendimi terbiye etmem gerek. Yemediği ya da daha az yediğinde sinirlerim bozuluyor. Zorlamıyor, onun keyfine bırakıyoruz. Önüne koyduğumuz yeömekeleri çatal ve bıçakla yemeği çok seviyor..Bİz de onu bu konuda serbest bırakıyoruz.Sık sık köfte yapıyorum.Önüne koyup, kendi kendine yemesini sağlıyoruz...


16 aylık olan Altuğ , mimikleriyle o kadar tatlı oldu ki:)))


kaynak:http://www.bebekolay.com/16-aylik-bebek-korkularla-nasil-basedilir/

Hiç yorum yok: