16 Kasım 2012 Cuma

34 AYLIK ALTUĞ:))


fotoğraf.PNG         fotoğraf.JPG

‘’Ellerini yıkadığın için sana 1 yıldız vereceğim, yemeğini yiyince sana çikolata alacağım’’. Bu ve benzeri motivasyon güdülerini kullanmak bazen faydalı olabilir. Ama bazen!!Eğer ödülü onun için ulaşılması gereken tek amaç gibi kullanıyor ve 34 aylık bebeğin temel iç güdülenmesine aşırı müdahil oluyorsanız, rüşvetler uzun vadede size zarar getirebilir.
Çocuğun bazı şeyleri yapılması gerektiği için yapmaya çalışması en doğal olanıdır. Dişini fırçalaması sağlıklı dişlere sahip olmak için önemlidir, yıldız çıkartma almak için değil.
Çocuğunuza yaptıklarının nedenlerini tam olarak anlatmaya çalışın. Bu şekilde onun doğal neden-sonuç mekanizmasını güçlendirebilirsiniz. Ayrıca bazen Amerikalı meşhur çocuk doktoru  Dr.Harvey Karp’ın ‘’ikinci kapı’’ formulünü deneyebilirsiniz. 34 aylık çocuğunuzun en sevdiği oyuncağına ya da hayali arkadaşına ‘’Melih bugün hiç ağlamadan banyo yaptı, ne mutlu bize’’ diyebilirsiniz. Çocuğunuz iyi bir şeyi başardığını ve karşılığında övgü aldığını anlayacaktır. 

Bizde Altuğ da bunu denemeye başladık. Ya oyuncaklar ya da kitaplarla istediğim alışkanlıkları edinmesini sağlıyorum. İlgisini çeken veya öğrenmesini düşündüğüm şeyle ilgili önce kitap, sonra oyuncağını alıyorum. İnanın işim o kadar kolay oldu ki. Kesinlikle size de tavsiye ederim..

Çevreci Çocuk3 yaşında bir çocuk çevreci olur mu? Green Peace’ e katılmak onun için şimdilik biraz uzak bir senaryo; ama çocuğunuz bir çevre dostu olabilir. Yediği muzun kabuğunu yere atmaması gerektiğini, aynı poşetleri tekrar kullandığınızı ona anlatın. Herkes bir şeyleri ortalığa atarsa çevrenin kirleneceğini anlatın. Çevre kirlenince de ‘’köpekler ve kedilerin evleri pis olacaktır’’ diyebilirsiniz. Bu şekilde hem çevreye saygılı bir birey yaratmanın zevkini hem de empati yetenekleri gelişen bir bebek sahibi olmanın gururunu yaşarsınız.

Bunu ben de deneyeceğim:))


Alt Islatma5 – 6 yaşına kadar çocukların geceleri alt ıslatma sorunu yaşayabildikleri görülmektedir. Özellikle ırsi nedenlerle alt ıslatma sık görülmektedir.  Çocuğunuzu suçlayıcı ve azarlayıcı ifadeler kullanmaktan çekinin.
  • Yatmadan önce onu tuvalete götürerek idrar torbasını boşaltmasını bekleyebilirsiniz, (onu zorlamayın)
  • Yatmadan önce ona çok fazla sıvı vermeyebilirsiniz,
  • Gün içinde çocuğunuz çok meşgulken tuvalete gitmeyi unutabilir,
  • Birden altını çok ıslatmaya başlayan kız çocuklarda idrar yolu hastalığı olup olmadığına bakılabilir,
  • Yatağının altına çabucak değiştirilebilecek bir ped ya da her markette bulunan hasta altı bezlerinden sererseniz gecenin bir yarısında daha az yorgunluk yaşarsınız,
  • Yaptığından utanmış çocuğunuza böyle kazaların olabileceğini ve anne baba olarak onun hep yanında olduğunuzu hem söyleyin hem de mimiklerinize oturtun bu duyguları.
Biz malesef halen bez kullanıyoruz. yazın Altuğ'a bakan bakıcı teyzesi sağolsun, beni hiç desteklemediği için bu işi maalesef halen atlatamadık. 1,5 aydır anaokuluna gidiyor. ilk ay adaptasyon ile geçti.  İlk kez arabayla eve giderken birden çişim var anne deyince şaşırdım. Allahtan arabada ped şise vardı da, oğluşum çişini şişeye yaptı. Normalde tüm rutini biliyor. Sadece  sürekli üstünde durmak gerekiyor. Okuluyla konuştuğumda arkadaşları tuvalete çişini yaparken bizimki de yapmak istemiş.Böylelikle bizde tuvalete çiş yapıyoruz artık..Gerisi de inaşşlah çarçabuk gelir:))

YönlendirmeBabası bir futbolcu olan bir çocuğun daha fazla spor aktivitesi izleme; annesi bir bankacı olan bir kız çocuğununsa kredi kartlarına ilgi duyması olasıdır. Çünkü günlük aktivitelerimiz çocuk üzerinde yönlendirici olmaktadır. Ancak çocuğun mümkün olduğunca farklı meslekleri tanımaya ve kendi yolunu kendisinin çizmeye hakkı vardır. Farkına varmadan çocuklarımızın geleceklerini çok net çizgilerle çizmek doğru bir davranış değil. Bu yaşta bir erkek çocuğu erkek gibi yetiştirilmek zorunda da değil. Ona etek giydirmeyi tabii ki düşünmezsiniz; ama ona sürekli erkeklerle oynamasını telkin etmeyi bırakın. Çocuklar kendi gelişim eğrilerine aşırı müdahale edilmesinden hoşlanmazlar. Birkaç yıl sonra o kendi yolunu çizmiş ve zaten kızlardan biraz uzak duran boyuta geçmiş olacaktır. 
Ben bu konuya oldukça dikkat etmeye çalışıyorum. Her ay değişik konuya geçiyoruz. Bir ay hayvanlar ise, öbür ay arabalarla oynatıp, seçimleri ona bırakıyorum. Bu konuyla ilgili çok çeşitli düşünceler okudum. içinden kendime ve oğluma uygun olanı tercih etmeye, hiç bir şey için de zorlama yapmamaya çalışıyorum..

Herşeyi isteyen çocukMarkete çocuğunuzla her gidişinizde gittikçe artan bir faturaya sahip olmanız ihtimal dahilindedir. Eğer her istediğini alıyorsanız ona iyilik değil belki de iyi niyetli bir kötülük yaptığınızı bilmelisiniz. Dünya sınırsız değil ve çocuklarımız da bu atmosferde yaşıyor. 34 aylık bebek bunu bilmez ve her şeyin alınabileceğini düşünür; çünkü almanın müthiş bir şey olduğunu düşünür. Siz küçüklüğünüzde sahip olmadıklarınızı çocuğunuza alarak onu değil, kendinizi tatmin etmiş olursunuz.
İmkanlarınız ölçüsünde çocukların sahip olmak istediklerine ulaşmalarını sağlamak güzel bir duygudur. Ama bunun kesinlikle sınırı olmalıdır. Bir süre sonra hep ‘’daha çok’’ cümlesini duyabilirsiniz. Daha çok oyuncak istiyorum ,daha çok çikolata istiyorum gibi.. ‘’Hayır’’ dediğinizde mutlaka nedeni de belirtin. Belki ‘’senin buna benzer bir oyuncağın var bu oyuncağı da başka bir bebek almak ister’’ diyebilirsiniz. Ayrıca ona almak kadar, vermenin de güzelliklerini gösterin. Eskimiş kıyafetlerinizi bir yerlere bağışlarken yaşadığınız mutluluğu onun görmesini sağlayın.
Bu konu gerçekten çok zor. Sınırlama konusunda babasının daha başarılı olduğunu düşünüyorum. O da bunun farkında. Annesinin ona sonsuz kredisi olduğunu da biliyor. Daaha Altuğ küçükken Iraz Hanımla bireysel görüşmemizde bana bu konudaki önerilerini dinlemeye çalışıyorum, ona uymaya çalşıyorum. Altuğ yapı olarak her şeyi isteyen bir çocuk olmaması işimizi kolaylaştıryor. Çok istediği birşey varsa o zaman uygunsa hiç zorlamadan alıp, uygun olmadığını düşündüğümde önce anlatıyorum bazen işine gelmiyor ve dinlemiyor bazen de tamam diyor. Tamam demediğinde ilgisini başka tarafa yönlendirmeye çalışıyorum. Sayesinde tiyatrocu olacağım. Hayal dünyam gelişti oğlum sayesinde..
Bilgi HapıSon yıllarda anne ve çocuk arasındaki en büyük mücadele alanlarından biri yemek masası oldu. Anne yedirmek ve daha çok yedirmek ister, bebekse yeter artık diyerek sorun çıkarır. İspanyol Çocuk Doktoru, ‘’Çocuğum Yemek Yemiyor’’adlı kitabında çocukları yiyebileceklerinden daha çok olana yönelterek onlara işkence ettiğimizi savunuyor. Çoğu zaman anne çocuğun yememesini kendi psikolojik kaygılarıyla çakıştırır. ’’Benim bin bir zahmetle, bir sürü para harcayarak yaptığım yemeği yemedi’’der. İnanın çocuğun reddi kişisel değil. Doktoru kilosunda sorun yok diyorsa, şu takıntılarınızdan kurtulun artık.

Özellikle yeme ve iştah sorunu ailelere bu kitabı kesinlikle öneririm. gerçekten çok çok yararlı:))

Hiç yorum yok: