5 Temmuz 2010 Pazartesi

EK GIDA MESELESİ...

Altuğ  10 gündür ek gıdaya başladı. Bizim doktorumuz önce sebzelerden başladı. Öğle öğününde yemesi için sebze çorbası hazırladık. İlk hafta 1/2 patates, 1/2 havuç,1 çorba kş. pirinç ve 3-4 dal maydanozu 2 bardak suda haşladıktan sonra el blenderından geçirdim. Pütürükler oğluşumu rahatsız etmesin diye bir süzgeçten geçirdim. İlk yememiz çok eğlenceliydi. Ne olduğunu anşlamadı.Kaşığı yalamaya başladı. Ama bir kase çorbayı mideye indirdi. Bir hafta aynı çorbayı uyedi. Bu hafta sonu ise meyvelere başladık. ilk gün 1/3 muz ve şeftali püresini yedi. İkinci gün 1/3 muz ve 4 kayısı yedi. Bu günse 1/3 muz ve elmadan oluşan meyve püresini yiyexcek. Sebze çorbalarına da artık yavaş ek sebze ve tahıılar ekleyeceğiz. Bugünküne ıspanak ve mercinmek ekleyeceğiz. Toplam 7 sebze ve 2 tahıl koyabilirmişiz çorbamıza...
altuğa çorbayı yedirmek biraz zor. Ağızında dolandırıp, yutmasını yavaş ayavaş becermeye başladı. Karnı doyduğunda da ağzını kitliyor.O zaman anlıyoruz ki doydu.
Bebekler elk gıdaya geçtiklerinde  sebze çorbasını verdiğiniz de hemen ağzını kitliyorsa, 15-20 dk bekleyip,tekrar denemek gerekliymiş. En fazla yarım saat beklenmeliymiş.  6-9 aylık dönemde verilen besinler bebeklerin ağız zevkinin oluştuğu, yemeklerin tadlarına baktığı bir dönem olarak kabul ediliyor. Her öğünün saatleri hep aynı oplmalı ki, bebek şartlı refleks olarak acıksın. Ve yedirmek daha kolay olsun.
şimdilik altuğ hiçbir şeye itiraz etmedi. Biraz zorlandık, iyi kötü hepsini yedi... Bakalım ileri ki günler de neler olacak???

2 yorum:

Burcu.. dedi ki...

Biz ek gıdaya geçeli 2 ay oluyor ama Ayaz hala ek gıdalara ara sıcak muamelesi yapıp formül sütünü içmek istiyor.
Bir gün yediğini 2 gün sonra öğürüyor.
Zor yaa bu dönem.
Allah kolaylık versin :)

Unknown dedi ki...

burcucum, Altuğ da öyle.. geçen hafta aynı çorbayı birgün tam yedi, diğer gün zorla..Biberonla mam versem, hiç sorun yok.. Ne yapalım, yavaş yavaş öğrenecekler.